Projekt "Dolnośląskie Archiwum Tradycji" polegał na opracowaniu i digitalizacji, w celu udostępnienia, zasobów muzealnych (fotografie) i audiowizualnych (nagrania audio i wideo) dotyczących niematerialnego dziedzictwa Dolnego Śląska zgromadzonych przez Fundację Ważka. Utworzone zostało cyfrowe Dolnośląskie Archiwum Tradycji (DAT) - podstrona na stronie fundacji. W skład zbioru udostępnionego w ramach DAT weszły materiały zgromadzone podczas etnograficznych badań terenowych prowadzonych na Dolnym Śląsku od 2012 r., w tym nagrane wywiady biograficzne, nagrania śpiewaków i zespołów ludowych, skany fotografii z prywatnych zbiorów, dokumentacja rękodzieła, rejestracja lokalnych świąt i obrzędów. W kolejnych latach DAT będzie się rozwijał i powiększał, stając się pierwszym kompleksowym archiwum społecznym o dziedzictwie i tradycji regionu.

Dzięki dofinansowaniu z programu "Kultura cyfrowa" projekt jest kontynuowany w roku 2017 pn. "Dolnośląskie Archiwum Tradycji - kontynuacja".

Projekt "Dolnośąskie Archiwum Tradycji" został dofinansowany ze srodków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

"Dolnośląskie Archiwum Tradycji"