Zasadniczym zadaniem Szkół Tradycji jest tworzenie w małych środowiskach wiejskich swoistych „ekosystemów” w których tradycje muzyczne mogą być wiernie przekazywane młodszym pokoleniom, a także rozwijane i praktykowane zgodnie ze swoim przeznaczeniem – nie jako wystylizowane prezentacje sceniczne – ale jako żywy element gromadzenia się społeczności wiejskich i nieodzowny składnik wspólnego świętowania. Ostatecznym celem tych przedsięwzięć jest zatem renesans muzyki tradycyjnej jako spoiwa życia wspólnot ludzkich. Istotnym elementem pracy Szkół jest poszukiwanie nowych, żywych funkcji i form stosowania kultury tradycyjnej odpowiadających na aktualne potrzeby ludzi żyjących na wsi.

W 2014 program Szkoły Tradycji objął sześć odległych od siebie ośrodków wiejskich Śląska, Kurpi Zielonych, Kielecczyzny, okolic Jarosławia, Janowa Lubelskiego i Łęczycy (powstały: Dolnośląska Szkoła Tradycji, Kurpiowska Szkoła Tradycji, Kielecka Szkoła Tradycji, Wiązownicka Szkoła Tradycji, Roztoczańska Szkoła Tradycji, Łęczycka Szkoła Tradycji). W ramach działań odbyło się ponad 30 sesji warsztatowych, około 25 otwartych wydarzeń wiejskich, w tym 12 lekcji tradycji przeprowadzonych w lokalnych szkołach.
W Dolnośląskiej Szkole Tradycji połączyliśmy siły Centrali Muzyki Tradycyjnej, zespołu Pieśni Odzyskane, Fundacji Ważka i Izersko-Łużyckiej grupy śpiewaczej.
Szkoły Tradycji są elementem programu Akademia Kolberga, koordynowanego przez Stowarzyszenie „Tratwa” i współorganizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca.

"Dolnośląska Szkoła Tradycji"
Skanowanie śpiewnika, Ocice, 2014 r.Zgromadzenie, Ocice, 2014 r.Zgromadzenie, Ocice, 2014 r.śpiewnik pani Jakieło, Ocice, 2014 r.Gutek Zegier, Marta Derejczyk, Katarzyna Jakieła, Ocice, 2014 r.Gutek Zegier, Katarzyna Jakieła, Marta Derejczyk, Ocice, 2014 r.Marta Derejczyk, Gutek Zegier, Katarzyna Jakieła, Ocice, 2014 r.