Pani Teresa urodziła się i wychowała się na Podkarpaciu, w majątku, który odziedziczyła matka p. Teresy. Miała dwie siostry. Tam przeżyli lata okupacji, pod koniec wojny przenieśli się do pobliskiej wsi. Pani Teresa ukończyła 5 klas w szkole powszechnej, dalszą naukę kontynuowała w ramach tajnych kompletów w domu. Podczas wojny ojciec p. Teresy był zarządcą majątku Akademii Umiejętności z Krakowa. Po zakończeniu 2 wojny światowej ojciec prowadził tartak. W 1947 r. rodzina postanowiła wyjechać na Ziemie Odzyskane, do Elbląga, gdzie znajdował się brat ojca i zaczęła prowadzić gospodarstwo w Ogrodnikach położonych 18 km od Elbląga. W Elblągu p. Teresa zdała maturę, a następnie rozpoczęła studia w Olsztynie i studia magisterskie we Wrocławiu. Po ukończeniu studiów rozpoczęła pracę jako asystent terenowy w Pawłowicach.

W 1963 r. wyszła za mąż za Mariana Niemca i zamieszkała w Oleśnicy. W Oleśnicy pracowała w terenie z ramienia WODR, po przejściu na wcześniejszą emeryturę pracowała w banku przy prowadzeniu książeczek mieszkaniowych.