Zespół Śpiewaczy Ocice został założony w roku 1978. Jego powstanie związane było z działalnością Koła Gospodyń Wiejskich w Ocicach. W roku 1981 do zespołu dołączyła kapela złożona z dwóch par skrzypiec, tamburic: bugariji, berdy (basy szarpane), prymu oraz bębna i harmonii.

W roku 1983, podczas przygotowań do Srebrnego Jubileuszu Koła Gospodyń Wiejskich w Ocicach zmienił się skład zespołu. Do kapeli powrócił Edward Braszko, będący do dzisiaj kierownikiem zespołu. W roku 1983 otwarto również salę prób w Ocicach zbudowaną nakładem sił i środków członków zespołu. Stała się ona miejscem prób, spotkań i działalności pozamuzycznej zespołu.

Większośc członków zespołu to reemigranci z Bośni i Hercegowiny bądź ich potomkowie. Szczególnie w repertuarze Zespół Śpiewaczy z Ocic stara się kontynuować tę tradycję. Zespół występował na licznych przeglądach, festiwalach i konkursach, m.in. w Jeleniej Górze, w Bolesławcu, Wrocławiu. W 1986 r. zdobył II miejsce na Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą.