Zespół Rudniczanka z Rudnicy w powiecie sulęcińskim istnieje już 51 lat, powstał w 1964 roku przy kole gospodyń wiejskich w Klubie Rolnika w Rudnicy. Inicjatorkami powstania grupy były m.in. Janina Chorkawa, Helena Raczkowska i Barbara Bodurko. Szczególnie ostatnia z wymienionych pań zapisała się w pamięci zespołu jako osoba, która „była motorem wszystkiego”, „pamiętała wszystkie teksty, melodie”, układała też własne piosenki, głównie na temat swojej wsi, najbliższej okolicy. Kiedy zmarła, zespół zaczął organizować wieczorki poświęcone jej pamięci. Obecnie funkcję kierowniczki zespołu pełni pani Marianna Orzechowska, od strony muzycznej za zespół odpowiada pan Mirosław Kościukiewicz, przygrywający paniom na akordeonie.

Rudniczanka wyróżnia się na tle innych zespołów w województwie lubuskim strojem – zamówionym w krakowskiej Cepelii jako „typowo ludowy”, ale i repertuarem z różnych regionów, czerpanym głównie z przekazu bezpośredniego od różnych członków zespołu na przestrzeni tych 50 lat. Ponieważ mieszkańcy Rudnicy pochodzili z różnych regionów, zespół śpiewa piosenki z Lubelskiego, Kieleckiego, Poznańskiego, niektóre pieśni pochodzą też ze śpiewników ludowych oraz z internetu. Kiedyś, gdy w zespole było więcej młodych osób, prezentowano na scenie również tańce. Członkowie Rudniczanki występowali w Kamieniu Pomorskim, Międzyzdrojach, Szprotawie, Trzcielu, Pieskach, Gorzowie Wielkopolskim oraz za granicą (w Niemczech). We własnej gminie zespół odpowiada za oprawę dożynek, bierze też udział w uroczystościach religijnych, jak 25-lecie święceń kapłańskich, odpust. Na Boże Ciało członkowie grupy idą zawsze w strojach, niosąc chorągiew ze swojej wsi.