Zasób zawiera materiały zgromadzone w roku 2015 w wyniku proejktów „Pierwsi w Oleśnicy" oraz „Pierwsi w Oleśnicy – mapa wspomnień" w Oleśnicy na Dolnym Śląsku. W jego skład wchodzą relacje biograficzne, w tym relacjie pierwszych osadników, zdjęcia portretowe świadków historii, a także bogata dokumentacja fotograficzna zawierająca archiwalne zdjęcia miasta dokumentujące jego od- i przebudowę. Wśród materiałów źródłowych zrgomadzonych w ramach projektu znajdują się ponadto wersje cyfrowe kronik rodzinnych, fragmentów pamiętników, pamiątek, archiwalnych wycinków prasowych dot. życia kulturalno-społecznego, historie klubów sportowych, domów kultury, zakładów pracy, organizacji młodzieżowych. Projekt został sfinansowany ze środków Miasta Oleśnica przy współpracy Oleśnickiej Biblioteki Publicznej (obecnie Biblioteki i Forum Kultury w Oleśnicy), Oleśnickiego Domu Spotkań z Historią, Towarzystwa Przyjaciół Oleśnicy oraz Oleśnickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.

Oleśnica - historia lokalna