Zbiór zawiera materiały gromadzone w trakcie prowadzonych na Dolnym Śląsku projektów dokumentacyjnych Fundacji „Prze-Twórcy Ludowi" i „Obraz rzeczy przywiezionych". W wyniku badań terenowych realizowanych od 2012 roku zgromadzony został bogaty zasób dotyczący niematerialnego dziedzictwa kulturowego regionu. W jego skład wchodzą relacje biograficzne świadków historii, pieśni, wykonania muzyki i obrzędy zarejestrowane w formie audio i/lub wideo (w tym nagrania tradycyjnego repertuaru obrzędowego, nagrania pieśni, tańców i melodii przedstawicieli społeczności Łemków, reemigrantów z byłej Jugosławii, Górali Czadeckich, osadników z okolic Lwowa, Wileńszczyzny oraz współczesnych zespołów ludowych i folklorystycznych), a także fotografie dokumentujące tradycyjne i współczesne rękodzieło (przykłady bibułkarstwa, plecionkarstwa, hafciarstwa, zabawkarstwa, plastyki obrzędowej), ponadto zdjęcia i dokumenty pochodzące z archiwów prywatnych. Projekty dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych.

W 2018 roku zasób uzupełniono  w ramach zadania Archiwum Społeczne Fundacji Ważka 2018 współsfinansowanego ze środków publicznych w formie dofinansowania w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadania publicznego Wspieranie działań archiwalnych 2018. Nabór II, organizowanego przez Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych.

Link do zasobu w systemie OSA: https://osa.archiwa.org/zbiory/PL_1027_1

Dolnośląscy twórcy nieprofesjonalni