Fundacja Ważka została powołana do życia w 2010 roku we Wrocławiu. Działalność Fundacji skupiona jest głównie wokół niematerialnego dziedzictwa Dolnego Śląska. Od 2012 roku, w ramach projektu badawczo-animacyjnego „Prze-twórcy ludowi” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prowadzimy etnograficzne badania terenowe, w których wiodącą metodą jest narracyjny wywiad biograficzny. Udało się nam zgromadzić bogatą dokumentację niematerialnej tradycji Dolnego Śląska, w tym wiele wywiadów biograficznych, prywatnych fotografii, pamiątek, dokumentację tradycyjnego rękodzieła, nagrań muzyki i pieśni, a także lokalnie obchodzonych świat i festynów. W ramach działań projektowych rozpoczęliśmy program warsztatów i spotkań angażujących dzieci i młodzież w aktywne poznawanie i twórcze przekazywanie kultury ludowej. Do tej pory przeprowadziliśmy kilka cykli warsztatów, przygotowaliśmy wystawy dokumentujące badania terenowe, zrealizowaliśmy filmy dokumentalne "Dźwięk wspomnień" i "Galicjany" w reżyserii Michała Owsińskiego oraz wydaliśmy płytę z muzyką tradycyjną z Dolnego Śląska „Od wschodu słońca... Tradycje muzyczne na Dolnym Śląsku” i publikację „Mała monografia Nowej Wsi Lubińskiej”. Wśród pozostałych obszarów zainteresowań Fundacji Ważka znajdują się kwestie związane z tożsamością lokalną, edukacją obywatelską, rozwijaniem społeczeństwa obywatelskiego, a także twórczością nieprofesjonalną i amatorską. Osoby tworzące Fundację to głównie humaniści - antropolodzy, etnologowie, kulturoznawcy a także filolodzy i psychologowie.

O Fundacji Ważka
Zarząd Fundacji: Anna Lewińska - prezes, Anna Kurpiel - wiceprezes, Ewa Mielcarek - wiceprezes, Marta Derejczyk - skarbnik.
Fundację współtworzą: Małgorzata Rokosz, Martyna Sikorska, Joanna Skowrońska, Tadeusz Skowroński, Gutek Zegier, Joanna Kasper, Remik Hryciuk, Roksana Rapacz, Michał Owsiński, Olga Budzan, Marcin Babiuch, Marta Brodzicka, Ilona Majewska, Iwona Jarosz, Joanna Benedyktowicz, Joanna Janiszewska, Damian Kasprzyk.