19.11.2018

Już jest! Długo oczekiwana premiera tej jesieni! Gra logiczna Ole!śnickie memory. [więcej »]

[zwiń «] Oleśnicka wersja składa się z 30 kart, 15 przedstawia ważny dla miasta zabytkowy budynek albo pomnik, a 15 związaną z nim postać. Gra polega na łączeniu par. Wygrywa ten, kto ma ich najwięcej. Żeby trochę ułatwić zadania do gry dołączona została instrukcja, na której opisano postaci i obiekty.

Gra powstała w trakcie projektu Oleśnickie memory, który realizowany był w Oleśnicy w 2018. Jednym z jego elementów były warsztaty prowadzone w Oleśnickim Domu Spotkań z Historią z młodzieżą z II Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Twardowskiego w Oleśnicy, na których rozmawialiśmy o dziedzictwie kulturowym. Młodzież pod okiem Agaty Grzych wykonała również serię fotografii otworkowych, które niedługo  będzie można zobaczyć na wystawie w Bramie Wrocławskiej.

Zadanie dofinansowano ze środków Narodowego Instytutu Dziedzictwa w ramach programu „Wspólnie dla dziedzictwa” oraz środków Miasta Oleśnica. Partnerem projektu jest Biblioteka i Forum Kultury w Oleśnicy. Patronat medialny nad projektem objęła “Panorama Oleśnicka” i portal internetowy MojaOlesnica.pl.

[zwiń «]
FullSizeRender (2).jpg