10.10.2017

Zapraszamy na warsztaty śpiewu tradycyjnego z dolnośląską mistrzynią - śpiewaczką Stanisławą Latawiec z Zebrzydowej koło Bolesławca.

Spotkania warsztatowe poświęcone będą nauce śpiewu w bezpośrednim przekazie mistrz – uczeń, w tym nauce repertuaru obrzędowego charakterystycznego dla polskich reemigrantów z byłej Jugosławii oraz pieśni powszechnych, pamiętanych przez śpiewaczkę z rodzinnego domu. Uwaga uczestników zostanie również zwrócona na technikę śpiewu i charakterystyczną emisję głosu śpiewaczki. Pieśniom towarzyszyły będą opowieści, przybliżające kontekst, w jakim treści te funkcjonowały w dawnej kulturze wiejskiej.
W warsztatach pomagała będzie pani Stanisławie jej uczennica - Joanna Skowrońska.

HARMONOGRAM SPOTKAŃ:
14 października 2017 r. – I sesja warsztatowa (g. 12:00 - 16:00)
21 października 2017 r. – II sesja warsztatowa (g. 12:00 - 16:00)
28 października 2017 r. – III sesja warsztatowa (g. 12:00 - 16:00)
11 listopada 2017 r. – otwarte Zgromadzenie Śpiewacze (g. 16:00 - 19:00)

ZAPISY
Udział w spotkaniach jest bezpłatny, obowiązują zapisy na sesje warsztatowe. Prosimy o przesłanie wiadomości na adres fundacjawazka@gmail.com z informacją, na którą sesję warsztatową chcieliby Państwo się zapisać. Możliwe jest uczestnictwo w pojedynczych sesjach, zachęcamy jednak do udziału w całym cyklu warsztatowym.
UWAGA! Ze względu na kameralny charakter spotkań liczba miejsc jest ściśle ograniczona.

MIEJSCE
Informacja o dokładnej lokalizacji warsztatów zostanie przesłana uczestnikom w e-mailu potwierdzającym udział w zajęciach.

DOJAZD
Do Zebrzydowej można dojechać samochodem lub pociągiem o godz. 9:41 ze stacji Wrocław Główny.

Warsztaty są częścią projektów Prze-twórcy ludowi oraz Akademia Kolberga, realizowanego wspólnie ze Stowarzyszeniem "Tratwa" i Instytutem Muzyki i Tańca ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

zebrzydowa4_spad (907x1280).jpg
P6134603 (1280x956).jpg